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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  05/04/2004
Data da última atualização:  10/06/2013
Autoria:  PILLON, C. N.; MIELNICZUK, J.; MARTIN NETO, L.
Título:  Efeito estufa: potencialidades e contribuições da agricultura.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2002.
Páginas:  17 p.
Série:  (Embrapa Clima Temperado. Documentos, 109).
ISSN:  1516-8840
Idioma:  Português
Conteúdo:  Efeito estufa: potencialidades e contribuições da agricultura ; Gases do efeito estufa; Potencial do solo para seqüestro de carbono atmosférico; Fontes das emissões de metano para atmosfera.
Palavras-Chave:  Qualidade ambiental.
Thesagro:  Climatologia; Efeito Estufa; Meio Ambiente.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/32413/1/documento-109.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE26719 - 1EMBFL - --02109CPACT02109
AI-SEDE26719 - 2EMBFL - --02109CPACT02109
CPACT9109 - 1UMTFL - --011862002.01186
CPACT9109 - 2UMTFL - PPMT DOC1092013.00544
CPACT9109 - 3UMTFL - PPMT DOC1092013.00545
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  05/10/2011
Data da última atualização:  05/10/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. S.; PEREIRA, L. F. P.; SERA, T.; SILVA, J. B. G. D.; BENASSI, M. T.
Afiliação:  Instituto Agronômico do Paraná; Instituto Agronômico do Paraná; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC; Instituto Agronômico do Paraná; Centro Tecnológico Cocari; Universidade Estadual de Londrina.
Título:  Analysis of Diterpens in Green and Roasted Coffee of Coffea arabica Cultivars Growing in the Same Edapho-Climatic Conditions.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF COFFEE SCIENCE, 23., 2010, Bali. Proceedings...
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lipids are important components of coffee beverage flavor and aroma. Coffee oil is rich in diterpens of the kaurane family, mainly cafestol (C20H28O3) and kahweol (C20H26O3), which have increasingly received attention in recent years due to their physiological effects in human health. However, few studies have been conducted on the effects of the genetic variability for those lipids in Coffea arabica. In this work we initiate the characterization of cafestol and kahweol in different cultivars of Coffea arabica, growing in the same edaphoclimatic conditions. Mature coffee fruits from cultivars Catuaí, Icatu and three Catucaí derived the cultivars IPR 100, IPR 102 and IPR 106. They were harvested at the Agricultural Field Station of the Coop COCARI, Mandaguari, Paraná, Brazil, from May to July 2009. Although the time of harvesting was according to the maturation of each cultivar, harvesting and post-harvesting conditions were the same for all cultivars. The five samples were subjected to medium roasting for 8 to 11 minutes at 200-210 °C, until the degree of roasting light/media (L* around 28). The extraction of diterpens was carried out in green or roasted coffee by direct saponification with KOH, extraction with terc-butyl methyl ether, and clean up with water. A reverse-phase HPLC column with isocratic elution with acetonitrile/water (55/45 v/v) was used for detection and quantification of kahweol at 290 nm and cafestol at 220 nm. In green beans, the level of kahweol was hig... Mostrar Tudo
Thesagro:  Coffea Arábica.
Thesaurus NAL:  Cultivars.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42900/1/Analysis-of-diterpens-in-green.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC226 - 1UPCAA - DD
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